Uw houten vloer schoonmaken

 

 

Vloeren laten schuren

 

 

De eerste stap is te beslissen of u uw houten vloer of parket moet schuren. Het schuren van uw houten vloer is eigenlijk gemakkelijker dan parket, maar het is ook tijdrovender en een stuk rommeliger. Gebruik een poolschuurmachine voor alle kleine schuur- en reparatieklussen. Wees echter heel voorzichtig met synthetisch zand. Het kan een verwaterde houtkleur achterlaten.

Over het algemeen moet u uw houten vloer niet schuren als er een nieuwe houten vloer of parket in de kamer is gelegd. U mag een kale houten vloer schuren als deze op een nieuwbouw ligt en u de vloer de tijd kunt geven om zich aan te passen. Als de vloer echter meer dan tien jaar oud is, wilt u misschien wat meer hulp.

Het andere voor de hand liggende doel van schuren is het egaliseren van ongelijke vloeren. Als er schuurstof onder het hout zit, moet u dat weghalen voordat u kunt schuren en egaliseren. Eigenlijk kunt u een afgeronde staalborstel gebruiken om dit te bereiken, maar draag oogbescherming en u zou wel eens een stofallergie kunnen krijgen. Als het stof eenmaal is verwijderd, bent u klaar voor de volgende stap.

Schuur alle niet-ruwe plekken die u niet met een hardmetalen gat langs de vloerbekleding hebt gemarkeerd. In de hoek van de kamer, rond deuren en ramen, en rond decoratieve elementen zoals kranen of lampen. U kunt hiervoor een handschuurmachine gebruiken als u goed contact wilt maken met de vloer. Zorg ervoor dat u alle plekken afdekt om uw slijtage te beschermen.

Tenzij uw houten vloer wordt afgewerkt met een laag urethaan, zult u wat stof hebben op de plaatsen waar het schuren is gebeurd. Verwijder dus al het stof met een stofzuiger. Breng vervolgens een dunne ei-wash op oliebasis aan op de hele vloer en u bent klaar om de klus te klaren. Als er veel stof of beschadigingen op je werkstuk zitten, kun je een beschermlaag maken om de geschuurde plekken af te dekken. Als je deze laag eenmaal klaar hebt, heb je jezelf zo ingesteld dat je over de vloer kunt gaan zonder dat alle stofdeeltjes de lucht in worden geslingerd. Omlijn de geschuurde plekken met uw oorspronkelijke hout of nieuwe afwerking, of schilder ze passend. Zorg ervoor dat u altijd met de nerf van het hout mee schuurt. Als de houtnerf gelijkmatig is in de richting waarin u schuurt, dan is het oppervlak goed voor de afwerking. Als de houtnerf scherp is in de richting waarin u schuurt, dan zult u geen gladde afwerking krijgen. Schuur in de richting die voor u het prettigst is.

Overspuiten

Zodra de houtafwerking van uw vloerbehandeling volledig droog is, gebruik ik een speciaal samengesteld polyurethaankit of epoxyverf om de oppervlakken af te werken. Dit bestaat meestal uit een tweedelig systeem: een blanke afwerking die in ongeveer een dag uithardt, of een tweedelig systeem dat in ongeveer 48 uur uithardt. Nadat ik een tweedelig systeem heb aangebracht en daarna een laatste verzegeling of polyurethaan, is mijn afgewerkte vloer in ongeveer twee dagen droog. Als u niet zo lang wilt wachten, kunt u altijd de hele vloer in twee fasen tegelijk coaten.

lees meer:

Vloer schuren Rotterdam

Vloeren laten schuren

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.